Kremasta čokoladna torta

Dragi svi koji čitate ovo, želim vam sladak početak Nove godine uz ovu tortu, a naravno i sve najlepše u 2016. godini.

Originalni recept potiče odavde ali sam ja promenila količine sastojaka i koru. Umesto kore koja se peče u originalnom receptu, ja sam iskoristila plazmu kako bih napravila još ukusniju koru.

12466248_767463590064193_903217361599397256_o

Sastojci:

za koru

  • 200 grama mlevene plazme
  • 100 grama putera(istopljenog)
  • 2 kašike mleka

za fil

  • 1 litar mleka
  • 8 kašika šećera
  • 3 pudinga od čokolade
  • 1 kašika gustina
  • 160 grama čokolade
  • 300ml slatke pavlake

za ganaš

  • 2 x 200 grama čokolade
  • 2x 200ml slatke pavlake

Postupak:

U šerpi prokuvati 800ml mleka sa 8 kašika šećera. Dok se mleko kuva, u posebnoj činijici ostatak mleka sjediniti sa prahom 3 pudinga od čokolade i kašikom gustina. U vruće mleko dodati smesu pudinga, gustina i mleka i mešati dok se ne dobije gusta homogena smesa. Skloniti sa ringle i dodati 160 grama čokolade izlomljene na kockice. Mešati dok se čokolada ne otopi i ne sjedini sa filom.

20151230_113657 Fil prekriti prijanjajućom folijom kako se ne bi uhvatila korica dok se hladi. Odložite ga na hladno mesto na nekoliko sati. Kada se fil potpuno ohladi, umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag. U šlag malo po malo dodajte ohlađen fil dok sav ne utrošite i mutite dok ne dobijete homogenu smesu.

Za pripremu ove torte je neophodan obruč od okruglog kalupa za torte. Za ovu količinu namirnica, ja sam koristila obruč od 26cm.

Za koru pomešajte 200gr mlevene plazme sa 2 kašike mleka i 100gr otopljenog putera. Smesu prebacite u obruč koji ste postavili na poslužavnik na kome ćete poslužiti tortu.

20151230_164216

Rukama ili kašikom dobro utisnite smesu kako biste dobili čvrstu koru. Nakon toga poslužavnik stavite u frižider barem na 20 minuta kako bi se kora stegla.

20151230_164501

Dok se kora steže možete pripremiti prvu turu ganaša tako što ćete u manjoj šerpici ugrejati 200ml slatke pavlake do ključanja a zatim u nju dodati izlomljenih 200gr čokolade. Ostavite da odstoji par minuta a zatim mešate dok ne dobijete homogenu, glatku smesu. Na isti način ćete kasnije napraviti drugu „turu“ ganaša.

Polovinu pripremljenog fila premažite preko kore, pa prelijte ganašom. Ostavite u frižideru bar 20 minuta kako bi se ganaš stegao. Pri isteku 20 minuta(ili više) možete pripremiti drugu turu ganaša. Preko prvog ganaša razmažite ostatak fila, pa prelijte drugim ganašom.

Tortu možete ukrasiti po želji, ja sam na ivice posula malo mlevene plazme.

20151230_175753

Tortu ostaviti u frižideru minimum 8 sati, najbolje je preko noći. Pre služenja, skinite obruč i uglačajte ivice.

Torta je sva od krema, ali ako je dobro ohlađena, može lepo da se iseče.

Prijatno!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s