Domaći RAFFAELLO

Sreća koju svaka osoba koja voli da kuva oseti kada joj nešto uspe iz prve je nemerljiva. Može da se poredi sa peticom iz matematike ili uspehom na nekom takmičenju. A kada je u pitanju nešto kompleksno, kao što je Raffaello, pa to je tek za priču.

Od sinoć kada sam shvatila koliko su DOBRE ove Raffaello kuglice ne mogu ponos da suzbijem. Jedva sam čekala da dođem na posao i nateram sve da probaju i uživam u njihovom izrazu lica kada zagrizu i prelepi ukus krema im preplavi nepca. Nisu očekivali ono što su osetili. Nisu očekivali domaći Raffaello koji je toliko dobar da sam sigurna da onaj ko nije zaista veliki poznavalac kupovnog možda ne bi ni primetio razliku!

10751807_824487134280387_597815990_n

Svi znaju za stare dosadne recepte za Raffaello kuglice. Mleko u prahu ili puding, pola kilograma kokosa i pravi loptice, dodaj bademe, uvaljaj u kokos. Ukusno, zaista, ali je predvidljivo i nije uzbudljivo.

10807811_824487147613719_353403598_nS druge strane, ovaj recept daje interesantne i sočne kuglice koje su ukusne kao original i potpuno neočekivane!!!

Dodala bih još da sam beskrajno zahvalna autoru recepta što je u moru raznih verzija ove poslastice iskočila sa osveženjem.

Sastojci:

za krem

  •  50 ml vode
  •  4 kašike šećera
  •  5 kašika mleka u prahu
  •  70ml slatke pavlake
  •  100g putera/margarina
  •  100g bele čokolade
  •  2 kašičice ekstrakta vanile

za sklapanje kuglica

  •  1 pakovanje oblande za raffaello
  •  75g blanširanih badema(jedna veća kesica Gud Diet badema)
  •  150g bele čokolade
  •  ~200gkokosovog brašna
  •  (opciono) malo ulja za topljenje čokolade
  •  bele papirnate korpice

Postupak:

Krem

Vodu sa šećerom staviti u šerpicu i prokuvati na tihoj vatri. Kada se  šećer otopi dodati mleko u prahu, i dobro mešati da ne bi ostale grudvice. Ja sam koristila štapni mikser jer nikako nisam mogla da razbijem grudvice kašikom. Kada se dobije homogena smesa, dodati puter, a kada se otopi i slatku pavlaku. Nakon što se sve lepo sjedini i prokuva dodati belu čokoladu i vanilu i skloniti sa ringle. Obavezno mešati dok se čokolada potpuno ne otopi.

Ovde bih skrenula pažnju na to da je važno mešati bez prestanka, jer nakon što ubacite mleko u prahu, smesa će početi da se lepi za šerpicu. Takođe bih savetovala da imate jednu rezervnu šerpicu, za slučaj da bez obzira na mešanje smesa počne da se lepi i gori, možete odmah da prebacite u drugu i tu nastavite sa pripremom, jer ako vam zagori, možete sve da bacite. Izgorelo mleko u prahu kremu daje odvratan šmek.

Kada se čokolada otopi možete da odložite krem sa strane dok se potpuno ne ohladi, a zatim ga staviti u frižider. Pre sklapanja kuglica, potrebno je izmiksati krem dobro. Boja će da posvetli i dobiće dodatni sjaj.

10799652_824487174280383_989465759_n

Sklapanja kuglica

Dok se krem hladi vi ćete imati zanimaciju. Potrebno je iseći poluloptice od oblandi. Ne treba brinuti jer zaista nije teško, ne puca mnogo, ali je dosadno, pa je najbolje to raditi uz neku muziku ili u društvu.

Nakon što ste isekli poluloptice možete staviti čokoladu da se otopi na pari ili u mikrotalasnoj. Možete dodati i malo ulja kako bi čokolada bila tečnija i sjajnija, ali to zavisi od toga kako vam se čokolada topi. Napomenula bih da čokolada treba da ne bude najjeftinija, jer se te obično nikako ne tope i liče na plastiku. Ja sam koristila Caravella i nije mi bilo potrebno ulje. Mada bih preporučila pravu belu čokoladu ukoliko možete da je priuštite. Ovaj put je nisam imala, ali je ovo bila odlična zamena.

   PhotoGrid_1415877020163

Sklapanje je prilično jednostavno. Pola kašićice krema staviti u jednu polulopticu, u sredinu staviti badem, poklopiti drugom poluloticom. Kuglicu potopiti u belu čokoladu, a nakon toga uvaljati u kokos.

Nakon što se čokolada stegne, možete uživati u ovoj ukusnoj poslastici.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s