Ćuftice na sinusoidi

Ponekad na nekim forumima pronađem fenomenalne recepte. Toliko kreativne i inspirativne da mi dođe da otrčim u kuhinju i momentalno počnem sa pripremom. Nažalost, često ne mogu odmah da otrčim u kuhinju pa te recepte čuvam i čekam priliku da imam i vremena i volje da ih isprobam. Sa jednim receptom sam bila toliko oduševljena da sam bukvalno cupkala dva dana dok nisam došla do vremena da ga isprobam. Oduševljenje i dalje ne prestaje, tako da iako sam recept isprobala juče, danas i dalje mislim o tome kako ništa ukusnije nisam spremila u poslednje vreme.

Inspiraciju sam dobila na ovom blogu, ali sam recept izmenila i u mom izvođenju to izgleda ovako:

20140223_164522

20140223_164529

Sastojci:

za ćuftice

  • 400 gr mlevenog mesa (ja sam koristila svinjsko)
  • 50 gr prezli
  • 1 jaje
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica bosiljka
  • 1 kašićica belog luka u granulama
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1/2 kašičice tucane paprike (ja sam je dodatno usitnila)
  • 40 gr parmezana

za sinusoide (štapiće)

  • kašičica suvog kvasca
  • 300ml tople vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • ~100 gr griza
  • ~550 gr brašna

i još

  • drveni ražnjići (ja sam kosistila one od 30cm)
  • ~70gr otopljenog putera(ne margarina, verujte mi i kupite puter)
  • crni i beli susam za posipanje
  • malo morske soli

Postupak:

Sve sastojke za ćuftice stavite u jednu činiju i mešajte varjačom/viljuškom dok ne dobijete relativno homogenu smesu (ne mora da bude potpuno homogena). Pokrijte prijanjajućom folijom i ostavite u frižideru na sat-dva. 15 minuta pred istek dva sata počnite sa pripremom testa.

Vodu, šećer i kvasac promešajte u manjoj činiji i ostaviti da odstoji 5 minuta. Za to vreme prosejte u većoj činiji brašno, dodajte so i griz a zatim vodu sa šećerom i kvascem. Umesite testo koje neće da se lepi za prste i ostavite ga da se malo odmori.

Dok se test oodmara od smese od mesa koju ste pripremili oblikujte ćuftice veličine oko 2 cm.

Slaganje ražnjića:

Recept koji mi je poslužio kao inspiracija koristi gotovo testo, koje je verovatno potpuno drugačije od domaćeg, a samim tim i jednostavnije za „nabadanje“. Ja sam pokušala da „nabodem“ jednu traku testa naizmenično sa ćufticama, ali jednostavno nije išlo. Onda sam malo eksperimentisala, i došla do idealnog rešenja.

Na ražnjić je potrebno navući tri ćuftice  i među njima ostaviti razmak od 3cm. Nakon toga uzeti tri komadića testa i rukama koje su malo premazane otopljenim puterom oblikovati valjak. Krajeve zaseći malo po sredini, dovoljno da obuhvati ražnjić, obaviti oko ćuftice sa obe strane i zalepiti krajeve. Tako uraditi naizmenično sa jedne i druge strane tri puta dok ne dobijete nešto što podseća na sinusoidu. Postavila sam i jedan gif gde se vidi postupak korak po korak.

20140223_160931

Ražnjiće premazati otopljenim puterom sa svih strana i posuti susamom i morskom solju.

Peći 20ak minuta ili dok lepo ne porumene i testo i ćuftice u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C.

20140223_164502

Ovaj recept prijavljujem za igricu Ajme, koliko nas je, čija je domaćica Mirela, sa ovomesečnom temom kvasac.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s