Pileća musaka od tikvica

Tikvice su savršena namirnica za kraj leta. Mogu da se naprave na 1001 način, pohovane, pržene, grilovane, zapečene i uvek su pun pogodak. Kada se od njih pravi pileća musaka dobija se ukusno, lagano i zdravo jelo. Posebno sam ponosna ovim jelom jer je ovom prilikom oduševilo i mog ujaka koji spada u onu grupu ljudi koji ne priznaju ručak bez šnicle.

Sastojci:

  • 400gr pilećeg belog mesa
  • 2 crna luka
  • 2 šargarepe
  • 1 velika tikvica
  • 1 kiselo mleko
  • malo pavlake za kuvanje
  • 3 jaja
  • maslinovo ulje
  • začini(so, biber, vegeta, origano, beli luk u prahu)

Postupak:

Kao kod svakog srpskog jela i kod ovog priprema počinje dinstanjem crnog luka i šargarepe. Možete ih sitno iseckati, mada sam ih ja pasirala jer mi je lepše kada ne vidim komade luka u hrani. Jedina razlika je što se malo duže dinstalo. Kada se povrće prodinsta i luk počne da menja boju, dodajete belo meso isečeno na kockice i nastavite sa dinstanjem uz redovno mešanje. Meso će pustiti vodu pa nema potrebe da je dodajete i dinastaje dok sva ne voda ispari kada ćete začiniti po ukusu. Važno je da meso počne samo malo da rumeni, tada prekinite sa dinstanjem. Neće biti živo jer će nastaviti pečenje u rerni. Dok se meso dinsta, isecite tikvicu na tanke krugove i trećinu poređajte na dno pleha podmazanog maslinovim uljem preko čega ćete staviti polovinu mesa i dinstanog povrća. Nakon toga stavite nekoliko komada tikvica preko mesa da ga ovlaš prekrijete, pa ostatak mesa. Na kraju poređajte ostatak tikvica i prelijte mešavinom koji ćete napraviti od tri jaja, jednog kiselog mleka, malo pavlake za kuvanje i malo začina.

8b8df889-203d-4bab-b05c-c95888123053_wm_resized

Musaku pecite oko 70 minuta na 200C. Ako procenite da je potrebno više a već se stvorila zlatna korica, prekrijte je aluminijumskom folijom i nastavite pečenje.

20130902_165402_wm_resized

 

Preporučujem da musaku servirate uz kiselu pavlaku.

 

Saveti i napomene:

  1. Tikvice puštaju puno vode i ako ne pečete dovoljno musaku biće „vodenasta“.
  2. Moja musaka se malo raspala jer sam je nespretno vadila, ali je bez obzira na izgled bila izvrsna.
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s